ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

   Τα σχολεία άνοιξαν και υποδέχθηκαν μικρούς και μεγάλους μαθητές. Τα παιδιά από την καλοκαιρινή ραστώνη θα περάσουν σιγά  σιγά  σε ρυθμούς διαβάσματος κάνοντας το καθένα από την μεριά του την προσπάθειά του ,που δεν είναι καθόλου εύκολη και αμελητέα ,είτε είναι το πρωτάκι του Δημοτικού που μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχει μάθει, ως εκ θαύματος, να διαβάζει, είτε είναι οι ήρωες και ηρωίδες της τρίτης Λυκείου!
   Οι γονείς από την μεριά τους πρέπει να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια και να διασφαλίσουν τις άριστες συνθήκες για το σωστό διάβασμα και προετοιμασία των μαθητών στο σπίτι.

  • Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον που να ευνοεί την μελέτη. Τα παιδιά χρειάζονται έναν σταθερό χώρο μελέτης στο υπνοδωμάτιό τους ή σε άλλο μέρος του σπιτιού που είναι ήσυχο, χωρίς περισπασμούς, 

  • Προγραμματίστε άφθονο χρόνο για την σχολική μελέτη, όχι στριμωγμένο ανάμεσα σε εξωσχολικές δραστηριότητες ώστε να αποφύγουμε την κόπωση και το  άγχος του παιδιού να τα προφτάσει όλα.

  • Άλλα παιδιά προτιμούν να διαβάσουν αμέσως μετά το σχολείο και το μεσημεριανό γεύμα ενώ άλλα αποδίδουν καλύτερα μετά από λίγη ξεκούραση ή παιχνίδι. Δεν υπάρχει κανόνας, αφήστε το παιδί να αποφασίσει.

  • Φτιάξτε έναν οικογενειακό κανόνα  σύμφωνα με τον οποίο η τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές θα παραμένουν εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της σχολικής μελέτης.

  • Η χρήση του υπολογιστή και  του Internet να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψή σας.

  • Να είστε διαθέσιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις και να προσφέρετε βοήθεια στο παιδί, να καθίσετε δίπλα του και να το βοηθήσετε να συγκεντρωθεί και να οργανώσει τις σχολικές εργασίες του αλλά ποτέ μην κάνετε την εργασία του παιδιού σας αντί για αυτό. Είναι δική του ευθύνη όχι δική σας.

  • Λάβετε μέτρα για να βοηθήσετε στην ανακούφιση από την κόπωση των ματιών,  του αυχένα και την πνευματική κόπωση του παιδιού κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα παιδιά κουράζονται πολύ πιο γρήγορα από εμάς. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κλείσετε τα βιβλία για λίγα λεπτά, να προτρέψετε το παιδί να ξεμουδιάσει  και γενικά να κάνετε ένα διάλειμμα περιοδικά.

  • Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται με ένα συγκεκριμένο μάθημα, μιλήστε με τον δάσκαλο του παιδιού σας για συστάσεις σχετικά με το πώς εσείς ή κάποιο άλλο άτομο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας στο σπίτι ή στο σχολείο.

  • Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί ή να ολοκληρώσει την εργασία, συζητήστε το με το δάσκαλο του παιδιού σας, ή τον παιδίατρό σας. Μπορεί να υπάρχει κάποια ειδική μαθησιακή δυσκολία.

  • Ορισμένα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν τις σχολικές εργασίες που έχουν να κάνουν στο σπίτι. Συνεργαστείτε με το παιδί σας και τον δάσκαλό του για να βρείτε κατάλληλο τρόπο για να τα βοηθήσετε όπως για παράδειγμα ένα τετράδιο που το παιδί να γράφει ακριβώς τι πρέπει να διαβάσει στο σπίτι.

  • Για να καλλιεργήσετε  την βιβλιοφιλία στο παιδί σας, γίνετε εσείς καλό παράδειγμα αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο σας για να διαβάσετε ένα βιβλίο, ή  πηγαίνετε με το παιδί σας στη βιβλιοθήκη ή το βιβλιοπωλείο για να επιλέξετε βιβλία που θα ήθελε να διαβάσει. Ορισμένες οικογένειες σβήνουν την τηλεόραση κάθε βράδυ για τουλάχιστον τριάντα λεπτά και όλοι ξοδεύουν το χρόνο για ανάγνωση. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μία έως δύο ώρες είναι πιο επιθυμητό χρονικό διάστημα  για να αφιερώσουν στην ανάγνωση.

  • Όσο σημαντικό είναι  για το παιδί σας να αναπτύξει καλές συνήθειες μελέτης, το παιχνίδι είναι επίσης σημαντικό για την υγιή κοινωνική, συναισθηματική και σωματική ανάπτυξη του. Ενώ ενθαρρύνετε το παιδί σας να ολοκληρώσει τις εργασίες του , να έχετε κατά νου ότι είχε ήδη μια μακρά και ίσως κουραστική ημέρα  στο σχολείο και χρειάζεται κάποιο ελεύθερο χρόνο. Βοηθήστε το να βρει τις δραστηριότητες  που ταιριάζουν καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά του - είτε πρόκειται για οργανωμένα  αθλήματα ή μαθήματα μουσικής ή σκάκι, είτε  για ελεύθερες δραστηριότητες (ποδηλασία, παιχνίδι με φίλους) ή για συνδυασμό αυτών.