Το παιδικό φαρμακείο

Πολλές φορές τυχαίνει οι νέοι γονείς να βρεθούν αντιμέτωποι με επείγοντα προβλήματα υγείας των παιδιών τους που απαιτούν την άμεση χορήγηση κάποιου φαρμάκου.Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι η λαρυγγίτιδα, μία έντονη αλλεργική αντίδραση, ο τραυματισμός ή το έγκαυμα, ο πυρετός, ο πόνος (ωτίτιδα). Εκτός από την ταλαιπωρία ,το παιδί μπορεί μπορεί να έχει και σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία του, για παράδειγμα σε έντονη αλλεργική αντίδραση ή βαριά λαρυγγίτιδα. Για αυτό τον λόγο πρέπει όλοι οι γονείς να έχουν ένα καλά οργανωμένο και τακτοποιημένο φαρμακείο.

Πού πρέπει να βρίσκεται το φαρμακείο; 
Το φαρμακείο πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που τα μικρά παιδιά να μην μπορούν να το φτάσουν. Πρέπει οπωσδήποτε να κλειδώνεται, γιατί τα παιδιά έχουν τον τρόπο να φτάνουν και στο πιο ψηλό σημείο του σπιτιού!! Επίσης πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι ο χώρος που θα φυλάξετε τα φάρμακα δεν πρέπει να έχει υγρασία και να μην το πιάνει ήλιος.
 

Τι πρέπει να περιέχει.

  •  Αντιπυρετικά φάρμακα.

Πρέπει να έχουμε δύο διαφορετικά σκευάσματα, για παράδειγμα παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη τα οποία μπορούν να δοθούν εναλλάξ κάθε 3 ώρες. Καλό είναι να υπάρχει και αντιπυρετικό σε μορφή υπόθετου για τα παιδιά που δεν το δέχονται από το στόμα.

Εκτός από τον πυρετό, χρησιμοποιούνται και στην αντιμετώπιση του πόνου, για παράδειγμα σε οξεία ωτίτιδα.

  •  Κορτιζόνη.

Πάρα πολύ χρήσιμο και αναγκαίο φάρμακο. Υπάρχει σε μορφή σταγόνων ή σιροπιού (δεξαμεθαζόνη). Θα δοθεί σε περίπτωση λαρυγγίτιδας ή ασθματικής κρίσης με άμεσα αποτελέσματα. Επίσης δρα πολύ γρήγορα σε έντονες αλλεργικές αντιδράσεις όπως οι τροφικές, ή από τσιμπήματα εντόμων (μέλισσα).

  • Αντιισταμινικό σιρόπι

    Χορηγείται σε αλλεργίες.

  •   Αντισηπτική αλοιφή , ιώδιο ,οξυζενέ, φυσιολογικός ορός,αποστειρωμένες γάζες.

         Θα χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις ανοιχτών τραυμάτων και εγκαυμάτων για τοπική αντισηψία και περιποίηση του τραύματος. 

  • Σε ειδικές παθολογικές καταστάσεις πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρικά φάρμακα όπως αντιεπιληπτικά σε παιδιά με επιληψία, εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά για το άσθμα , ενέσιμη αδρεναλίνη σε παιδιά με αλλεργία στο τσίμπημα εντόμων.
    Η συντήρηση του φαρμακείου.
    1. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά εξάμηνο) να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως όλων των φαρμάκων που έχετε στο φαρμακείο.
    2. Πετάτε όλα τα φάρμακα που έχουν λήξει και ανανεώστε τα με καινούρια, αν είναι χρήσιμα για την οικογένεια.
    3. Πετάτε τα φάρμακα που σας δόθηκαν για μια συγκεκριμένη πάθηση και δεν τα χρειάζεστε πια.

        4.Αν τα αντιπυρετικά ή άλλα φάρμακα ανοιχθούν,διατηρούνται στο ψυγείο. Πρέπει όμως να γράφουμε την ημερομηνία που τα πρωτοανοίξαμε .(Τα          αντιβιοτικά πετιούνται μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία.