Πυρετικοί σπασμοί
Η αιφνίδια εμφάνιση σπασμών σε ένα παιδί με πυρετό προκαλεί πάντα πανικό στους γονείς, ιδίως όταν οι σπασμοί συμβαίνουν για πρώτη φορά. Ευτυχώς όμως παρά την θορυβώδη συμπτωματολογία πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση από την οποία το παιδί δεν κινδυνεύει.
Οι πυρετικοί σπασμοί είναι η συχνότερη αιτία σπασμών στα παιδια αφού 3 εως 5 στα εκατό παιδιά θα παρουσιάσουν πυρετικούς σπασμούς σε ηλικία 6 μηνών μέχρι 6 ετών.Συνήθως, μετά από συζήτηση με τους παππούδες, διαπιστώνεται ότι κάποιος από τους γονείς του παιδιού είχε παρουσιάσει πυρετικούς σπασμούς κατά την παιδική του ηλικία. Υπάρχει δηλαδή κληρονομιικότητα.
Πως εκδηλώνονται οι πυρετικοί σπασμοί;
Συνήθως παρουσιάζονται το πρώτο 24ωρο του πυρετού. Η αιτία του πυρετού μπορεί να είναι μια φαρυγγίτιδα,ωτίτιδα,ουρολοίμωξη κ.λ.π.
Το παιδί ξαφνικά χάνει την επαφή του με το περιβάλλον , μένει ακίνητο με σφιγμένους τους μύες όλου του σώματος ή παρουσιάζει συσπάσεις στα χέρια και στα πόδια . Χαρακτηριστική είναι η προσήλωση του βλέμματος,δηλαδή το παιδί "καρφώνει" τα μάτια του σε συγκεκριμένο σημείο χωρίς να τα κινεί.Ακολουθεί μια δεύτερη φάση κατά την οποία το παιδί είναι πολύ χαλαρό και έχει υπνηλία. Μπορεί, τέλος,να εμφανιστεί περιστοματική κυάνωση ,δηλαδή μελάνιασμα γύρω από το στόμα.
Οι πυρετικοί σπασμοί διαρκούν λίγα λεπτά.
Απλοί και σύνθετοι πυρετικοί σπασμοί.
Το 70% των πυρετικών σπασμών είναι απλοί, δηλαδή διαρκούν λιγότερο από 15 λεπτά και δεν επαναλαμβάνονται στο ίδιο 24ωρο.
Σύνθετοι ονομάζονται οι πυρετικοί σπασμοί που διαρκούν πάνω από 15 λεπτά, όταν είναι εστιακοί δηλαδή εντοπίζονται σε ένα άκρο ή μία πλευρά του σώματος ή όταν τα επεισόδια είναι περισσότερα από ένα στο ίδιο 24ωρο.
Αντιμετώπιση των σπασμών.
Το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας από τους γονείς. Το παιδί με τους πυρετικούς σπασμούς δεν κινδυνεύει οπότε οι χειρισμοί πρέπει να είναι ήπιοι και η μεταφορά του στο νοσοκομείο να γίνει με ηρεμία.
Αρχικά τοποθετούμε το παιδί σε πλάγια θέση, έτσι ώστε αν κάνει εμετό να μην πνιγεί.
Άν είναι το δεύτερο επεισόδιο σπασμών χορηγούμε από το ορθό διαζεπάμη σε μορφή μικροκλύσματος (Stesolid ), εφόσον οι σπασμοί διαρκέσουν πάνω από 5 λεπτά.
Τι δεν κάνουμε: Μην προσπαθείτε να του κάνετε τεχνιτή αναπνοή γιατί δεν τη χρειάζεται. Δε χρειάζεται να βάλετε οτιδήποτε στο στόμα.Το μόνο που μπορεί να πετύχετε είναι να το τραυματίσετε.
Τι άλλο μπορεί να είναι οι σπασμοί σε ένα παιδί με πυρετό;
Κατά την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο, και ανάλογα με την ηλικία, το ιστορικό και την κλινική του εικόνα, οι γιατροί θα αποφασίσουν αν το παιδί θα κάνει κάποιες εξετάσεις για να αποκλεισθούν άλλες παθολογικές καταστάσεις. Αυτές μπορεί να είναι ηλεκτρολυτικές διαταραχές ή υπογλυκαιμία σε ένα παιδί με βαριά γαστρεντερίτιδα. Δεν πρέπει επίσης να διαφύγουν οι σπασμοί που προκαλεί η μηνιγγίτιδα, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των 12 μηνών.
Αν πάντως διαπιστωθεί οτι η αιτία του πυρετού είναι μια απλή λοιμωξη και το παιδί μετά το επεισόδιο έχει πλήρη συνείδηση δεν χρειάζεται άλλος έλεγχος.
Θα ξανακάνει το παιδί σπασμούς;
Συνήθως όχι. Μια ή περισσότερες υποτροπές, θα παρουσιάσει μόνο ένα στα τρία παιδιά, κυρίως μέσα στον πρώτο χρόνο μετά το αρχικό επεισόδιο. Υποτροπές εμφανίζουν πιο συχνά τα βρέφη, ή τα παιδιά με θετικό οικογενειακό ιστορικό πυρετικών σπασμών.
Σχετίζονται ή δημιουργούν οι πυρετικοί σπασμοί νευρολογικά προβλήματα;
Όχι. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που είχαν πυρετικούς σπασμούς δεν εμφάνισαν μακροχρόνια, νοητική υστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες ή άλλα νευρολογικά προβλήματα σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με παιδιά που δεν παρουσίασαν σπασμούς.
Σχετίζονται ή μπορεί να εξελιχθούν οι πυρετικοί σπασμοί σε επιληψία;
Οχι. Οι απλοί πυρετικοί σπασμοί δεν σχετίζονται με την επιληψία η οποία είναι εντελώς διαφορετική κατάσταση και για αυτό δεν κάνουμε τις εξετάσεις που θα κάναμε για την επιληψία (εγκεφαλογράφημα, μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου κ.λ.π.) Επίσης δεν χορηγούμε αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών με πυρετικούς σπασμούς (2-3%) μπορεί να εκδηλώσουν επιληψία στο μέλλον ποσοστό ελαφρά μεγαλύτερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό που είναι 1%
Έλεγχος γίνεται μόνο σε παιδιά που παρουσιάζουν σύνθετους σπασμούς.
Ηρεμείστε λοιπόν, οι πυρετικοί σπασμοί δεν είναι το τέλος του κόσμου. Αντίθετα πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση που δεν θα επαναληφθεί ή ακόμα και αν επαναληφθεί, κάποια στιγμή θα σταματήσει από μόνη της.