Πρόληψη και αντιμετώπιση δαγκώματος από σκύλο

   Πάρα πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά έχουν σκύλο στο σπίτι, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειας και προσφέρει με μοναδικό τρόπο την αγάπη και την αφοσίωσή του στα αφεντικά του. Δυστυχώς όμως πολλά είναι και τα περιστατικά επίθεσης σκύλων σε ανθρώπους.

   Στις Η.Π.Α. υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι δαγκώνονται από σκύλους και 800.000 δηλαδή 1 στους 5 θα χρειασθούν ιατρική φροντίδα. Τα παιδιά αποτελούν την συνηθέστερη ηλικιακή ομάδα που δέχεται  συχνότερα επίθεση από σκύλο και παράλληλα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να τραυματισθούν σοβαρά.. Οι πλειονότητα των επιθέσεων συμβαίνει κατά την καθημερινή επαφή των παιδιών με το κατοικίδιο της οικογένειας ή σκύλο φιλικού προσώπου και όχι από άγριο , αδέσποτο σκύλο, γεγονός  που δείχνει την ανάγκη η πρόληψη να ξεκινάει από το ίδιο μας το σπίτι και κάθε παιδί να εκπαιδευτεί για την σωστή και ασφαλή συμπεριφορά και συναναστροφή με το κατοικίδιο.

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΔΑΓΚΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΚΥΛΟ

  •  Κάθε σκύλος μπορεί να δαγκώσει υπό ορισμένες συνθήκες. Για αυτό τον λόγο δεν αφήνουμε ποτέ μικρά παιδιά μόνα τους με έναν σκύλο είτε είναι της οικογένειας , ή κάποιου γνωστού ακόμα και αν μας έχει διαβεβαιώσει οτι είναι ήρεμος και δεν επιτίθεται.
  •  Δεν αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν επιθετικά παιχνίδια ή να παλεύουν με τον σκύλο γιατί μπορεί να προκληθεί τραυματισμός ακόμη και από ατύχημα
  •  Σε εξωτερικούς χώρους μαθαίνουμε τα παιδιά μας να είναι πολύ προσεκτικά πριν χαϊδέψουν έναν σκύλο. Πρέπει να ζητάνε πρώτα την άδεια από τον ιδιοκτήτη του. Πρώτα αφήνουμε τον σκύλο να μυρίσει το χέρι μας και μετά τον χαϊδεύουμε ήρεμα αποφεύγοντας το πρόσωπο και την ουρά του.Επίσης αποφεύγουμε την άμεση βλεμματική επαφή στην αρχή.
  •  Δεν αφήνουμε τα παιδιά να τρέχουν δίπλα από σκύλους, ιδίως άγνωστους. Οι σκύλοι έχουν την τάση από την φύση τους να κυνηγάνε και να αρπάζουν πράγματα.
  •  Ακόμα και τα πιο ήρεμα σκυλιά μπορούν να γίνουν επιθετικά αν τα ενοχλήσουμε στις εξής περιπτώσεις:

        -όταν κοιμούνται

        - όταν τρώνε

        -όταν έχουν νεογέννητα σκυλάκια

  •  Όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν επιθετικό σκύλο που γρυλίζει ή γαυγίζει διατηρούμε την ψυχραιμία μας αποφεύγουμε να τον κοιτάξουμε στα μάτια και οπισθοχωρούμε αργά.
  •  Αν επιτεθεί σε εμάς ή στο παιδί μας σκύλος και μας ρίξει στο έδαφος πρέπει να κουλουριαστούμε προστατεύοντας με τα χέρια μας το πρόσωπό μας

 

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΑΓΚΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΣΚΥΛΟ

  •   Αν ο σκύλος δεν είναι δικός μας, ζητάμε να δούμε την εμβολιαστική κάλυψη του σκύλου που μας δάγκωσε, ιδίως για το αντιλυσσικό εμβόλιο. Κρατάμε το τηλέφωνο του ιδιοκτήτη του σκύλου και ζητάμε το όνομα του κτηνίατρου που το παρακολουθεί.
  •   Αν ο σκύλος είναι αδέσποτος πρέπει με την βοήθεια ειδικού συνεργείου να αιχμαλωτισθεί και να παραμείνει υπό κτηνιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον επί 10 ημέρες για την εμφάνιση λύσσας.     Η λύσσα είναι μία σοβαρή ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται μετά από δάγκωμα άρρωστου σκύλου. Σε αυτήν την περίπτωση είναι αναγκαία η χορήγηση αντιλυσσικού ορού.
  •  Πλένουμε αμέσως την πληγή με σαπούνι και νερό και την περιποιούμαστε καθημερινά με αντισηπτικό διάλυμα.
  •   Επικοινωνούμε με τον παιδίατρό μας και αν χρειασθεί εξετάζεται το παιδί με σκοπό:

        -  να εκτιμηθεί το μέγεθος του τραύματος και αν χρειασθεί να γίνουν ράμματα και να χορηγηθεί  αντιβιοτική αγωγή

       - να βεβαιωθεί ότι το παιδί είναι εμβολιασμένο για τέτανο και αν όχι να γίνει άμεσα αντιτετανικός  ορός

  •   Αν η πληγή από το δάγκωμα εμφανίσει ερυθρότητα, πρήξιμο, πύον ή διογκωθούν οι κοντινοί στην πληγή λεμφαδένες , απαιτείται άμεση ιατρική εκτίμηση.

 

Για να μπορούμε λοιπόν να απολαμβάνουμε την αγάπη και την συντροφιά από το κατοικίδιό μας, απαιτείται υπεύθυνη στάση από τον καθένα μας, φροντίζοντας να εκπαιδεύσουμε τον σκύλο μας και να εξαλείψουμε τυχούσα επιθετική συμπεριφορά, να τηρούμε το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών του και πάνω από όλα να μιλάμε και να εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας για τους κανόνες  ασφαλούς συμπεριφοράς και συμβίωσης με τα αγαπημένα τους κατοικίδια.