Ήλιος και παιδιά
Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, απαραίτητος για όλους του ζωντανούς οργανισμούς στον πλανήτη μας. Είναι γνωστό οτι για να σχηματιστεί βιταμίνη D αρκεί έκθεση στον ήλιο 10-15 λεπτά. Ζώντας όμως σε μια χώρα με ηλιοφάνεια χειμώνα και καλοκαίρι πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για την ασφαλή έκθεση στον ήλιο την δική μας και κυρίως των παιδιών μας.
Πρέπει να γνωρίζουμε οτι οι βλαβερές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από τον ήλιο είναι αθροιστικές. Ακόμα και η μέτρια έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσει αργότερα πρόωρη γήρανση του δέρματος, ρυτίδες, φακίδες, μέχρι και καρκίνο του δέρματος σε μεγαλύτερες ηλικίες( αθροιστική βλάβη στο DNA των κυττάρων του δέρματος).
Ιδιαίτερη προσοχή
- Τα βρέφη μικρότερα των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως. Όταν βρεθούν σε εξωτερικό χώρο πρέπει να είναι πάντα σε σκιά.
- Ιδιαίτερης προσοχής χρίζουν τα παιδιά με ανοιχτόχρωμο δέρμα, με σπίλους (ελιές), ή κληρονομικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος.
- Τα υψηλότερα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας είναι από τις 10 το πρωι μέχρι τις 4 το απόγευμα και είναι αυτές οι ώρες που πρέπει οποσδήποτε να αποφεύγουμε τον ήλιο.
Τα ρούχα του καλοκαιριού
- Συνιστώνται για όλη την οικογένεια ανοιχτόχρωμα,ελαφρά βαμβακερά ρούχα, μακριμάνικα μπλουζάκια και πλατύγυρα καπέλα.
- Προτιμάμε ρούχα με πυκνή ύφανση που δεν επιτρέπουν να περάσει το ηλιακό φως.
- Επιλέγουμε γυαλιά ηλίου πολύ καλής ποιότητας με απορροφητικότητα UV τουλάχιστον 99%
Αντιηλιακά. Σωστή επιλογή και εφαρμογή
- Επιλέγουμε αντιηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας( UVA και UVB). Δείκτης προστασίας 15-30 είναι επαρκής στις περισσότερες περιπτώσεις.
- Απλώνουμε το αντιηλιακό σε όλες τις εκτεθειμένες στον ήλιο επιφάνειες του σώματος και ιδιαίτερα στο πρόσωπο (μύτη, αυτιά), παλάμες και πέλματα.
- Βάζουμε το αντιηλιακό 15-30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο για να απορροφηθεί και να έχει την μέγιστη προστασία.
- Βάζουμε αντιηλιακό όποτε βγαίνουμε από το σπίτι, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες αφού μέχρι και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου διαπερνά τα σύννεφα.
- Δεν κάνουμε οικονομία στο αντιηλιακό.
- Πρέπει να βάζουμε αρκετή ποσότητα κάθε 2 ώρες καθώς και μετά από κολύμπι, όταν ιδρώνουμε ή όταν σκουπιζόμαστε με πετσέτα.
Αντιμετώπιση ηλιακού εγκαύματος
- Βρέφη μικρότερα του έτους ή μεγαλύτερα παιδια με σοβαρά εγκαύματα που προκαλούν έντονο πόνο ή πυρετό πρέπει να εξετάζοννται από παιδίατρο.
- Σε ηπιότερες περιπτώσεις εγκαυμάτων βοηθάνε τα εξής:
- Δίνουμε στο παιδί να πιεί άφθονο νερό ή φυσικό χυμό φρούτων για να αναπληρωθεί η απώλεια υγρών από το έγκαυμα
- Ρίχνουμε δροσερό νερό επάνω στην περιοχή του εγκαύματος για άμεση ανακούφιση
- Χρησιμοποιούμε ειδικές ενυδατικές κρέμες μετά από υπόδειξη του παιδιάτρου μας.
- Χορηγούμε παυσίπονα (παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη σε μεγαλύτερα των 6 μηνών βρέφη) για την ανακούφιση από τον πόνο
- Κρατάμε το παιδί μακρυά από τον ήλιο μέχρι την πλήρη ίαση του ηλιακού εγκαύματος