Αθλητισμός και παιδί

   Παιδική παχυσαρκία, καθιστική ζωή, έντονο άγχος, υπερβολικός χρόνος παρακολούθησης τηλεόρασης και ενασχόλησης με υπολογιστές, ηλεκτρονικά παιχνίδια και κινητά, ανθυγιεινή διατροφή, αποτελούν ένα πραγματικό ναρκοπέδιο στο οποίο αφήνουμε τα παιδιά μας να πορεύονται. Καθημερινές συνήθειες που είτε από άγνοια, είτε από έλλειψη χρόνου είτε λόγο αδράνειας αδυνατούμε να τις αλάξουμε. Αναλογιζόμενοι όλα αυτά, γίνεται  ολοκάθαρη και επιτακτική η ανάγκη στροφής προς έναν πιο υγιεινό τρόπο  ζωής, με προεξάρχουσα την καθημερινή άσκηση.
   Η άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας κάθε ανθρώπου και πολύ περισσότερο των παιδιών. Τα παιδιά είναι ένας αναπτυσσόμενος οργανισμός και κάθε  κακή συνήθεια ή παράληψη σε αυτη την ηλικία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες ή και μόνιμες επιπτώσεις.
   Κάθε είδους σωματική δραστηριότητα είναι ωφέλιμη για το παιδί, από το απλό παιχνίδι στην παιδική χαρά και το κυνηγητό, μέχρι την εκμάθηση και ενασχόληση με κάποιο άθλημα.
 
Τι προσφέρει η σωστή, συστηματική άσκηση στα παιδιά
  • Σωστή ανάπτυξη των οστών και των αρθρώσεων και ενδυνάμωση του μυικού συστήματος
  • Υγιές καρδιαγγειακό σύστημα (μακροπρόθεσμη μείωση του κινδύνου για νοσήματα όπως η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος)
  • Ελάττωση του σωματικού λίπους και του σωματικού βάρους σε υπέρβαρα παιδιά. Διατήρηση της ιδανικής μάζας σώματος
  • Πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη και της υπερλιπιδαιμίας σε παιδιά με γενετική προδιάθεση για αυτά τα νοσήματα.
  • Παιδιά με μεγαλύτερη αντοχή, ευλυγισία με περισσότερη ενέργεια.
  • Καλύτερες σχολικές επιδόσεις και συγκέντρωση στα μαθήματα.
  • Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Ελάττωση του καθημερινού άγχους. Αντικαταθληπτική δράση ιδιαίτερα στην εφηβική ηλικία.
  • Κοινωνικοποίηση. Διασκέδαση με τους νέους φίλους στην προπόνηση.
  • Εμπέδωση από μικρή ηλικία ενός υγιεινού τρόπου ζωής προσανατολισμένου στην άθληση που θα συντροφεύσει το άτομο σε όλη του την ζωή.
Συστάσεις για σωστή και ασφαλή άσκηση
  • Όλα τα παιδιά άνω των 6 ετών και οι έφηβοι πρέπει να έχουν κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας για τουλάχιστον 60 λεπτά καθημερινά.
  • Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι συνεχόμενη αλλά μπορεί να είναι μοιρασμένη κατά την διάρκεια της ημέρας. 20 λεπτά περπάτημα προς και απο το σχολείο, 20 λεπτά κυνηγητό ή ποδόσφαιρο στα διαλείμματα και 20 λεπτά ποδήλατο ή χορός στο σπίτι και ορίστε που συμπληρώθηκε μια ώρα άσκησης.
  • Το είδος της άσκησης πρέπει να είναι εναρμονισμένο με την ηλικία του παιδιού, ανάλογα με την ικανότητα συγκέντρωσης του, τις κινητικές ικανότητες του και την ωριμότητα του. Για παράδειγμα, τα παιδιά κάτω των 7 ετών δεν έχουν ακόμα ανεπτυγμένη πλήρως την ισορροπία τους και την συνεργασία χεριών ματιών. Έτσι, πρέπει να ασκούνται σε επίπεδες επιφάνειες, κάνοντας απλές ασκήσεις.
  • Το άθλημα που θα επιλεχθεί πρέπει να ταιριάζει και να ευχαριστεί το κάθε παιδί.
  • Μικρές καθημερινές συνήθειες όπως το περπάτημα μέχρι το σχολείο, η βόλτα με το ποδήλατο, η χρήση σκάλας και όχι ασανσέρ, μακροπρόθεσμα έχουν πολλαπλάσια οφέλη στην διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης.
  • Πριν την έναρξη της άσκησης πρέπει να γίνεται σωστή προθέρμανση για την αποφυγή μυικών τραυματισμών. Κατά την διάρκεια της άσκησης και μετά μην ξεχνάμε την κατανάλωση άφθονου νερού.
  • Ο χώρος άθλησης, ο ρουχισμός και ο εξοπλισμός για κάθε άθλημα πρέπει να ο κατάλληλος με γνώμονα την άνεση του παιδιού και την αποφυγή τραυματισμών.
  • Πριν την συστηματική ενασχόληση με κάποιο άθλημα, πρέπει να γίνει ο απαραίτητος  έλεγχος της υγείας του παιδιού που θα περιλαμβάνει παιδιατρικό έλεγχο, καρδιολογικό έλεγχο και αιματολογικές εξετάσεις.
  • Οι γονείς δεν πρέπει να μένουν θεατές αλλά να αθλούνται ή να παίζουν μαζί με το παιδί τους δίνοντας με την στάση τους παράδειγμα και κίνητρο ώστε το παιδί να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφερθούμε στα οφέλη της γυμναστικής για εμάς τους ίδιους.
  • Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να γυμναστεί ένα παιδί. Από το απλό και δημοφιλές κυνηγητό έως την ρυθμική γυμναστική. Ποιο θα είναι το βασικό κριτήριο της επιλογής του αθλήματος; Μα φυσικά η γνώμη του ίδιου του παιδιού, αν θέλουμε η ενασχόληση του με το άθλημα να είναι επωφελής και μακροχρόνια.
  • Δεν πιέζουμε το παιδί μας να είναι πρωταθλητής στο άθλημα που κάνει. Η προσδοκία μας πρέπει να είναι η σωστή και ευχάριστη εκγύμναση του.
  • Δεν πιέζουμε το παιδί να αφοσιωθεί σε ένα άθλημα. Αντίθετα επικροτούμε το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί και με κάποιο άλλο .Κάθε άθλημα αναπτύσσει διαφορετικές δεξιότητες.
  • Προτείνουμε στο παιδί μας διάφορα αθλήματα ώστε να έχει εκείνο την  δυνατότητα να επιλέξει
  • Κάθε σωματική δραστηριότητα που κινητοποιεί το παιδί θεωρείται γυμναστική. Όσοι έχετε δει την ταινία Καράτε Κιντ θα το καταλάβετε καλύτερα. Η κηπουρική, το πλύσιμο του αμαξιού, οι δουλειές στο σπίτι, η βόλτα με τον σκύλο είναι όλες μορφές σωματικής δραστηριότητας που γυμνάζουν το παιδί. Ο στόχος είναι ένας: να σηκώσουμε το παιδί από τον καναπέ και την τηλεόραση!
Κατάλληλες δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού 
  • Νήπια ηλικίας 2 - 3 ετών. Ελεύθερο παιχνίδι υπό την επίβλεψη ενηλίκου που περιλαμβάνει τρέξιμο,περιπάτους,  κούνια, τσουλήθρα κ.λ.π. Η εξερεύνηση  και  το παιχνίδι για παράδειγμα σε μια παιδική χαρά είναι η καλύτερη γυμναστική.
  • Προσχολική ηλικία (4 - 6 ετών)  Πιο οργανωμένο παιχνίδι. Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο το κολύμπι το ποδήλατο και ο χορός είναι σημαντικές σε αυτή την ηλικία.
  • Σχολική ηλικία (7 - 10)  Αυτή είναι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά συστηματική προπόνηση σε κάποιο  άθλημα υπο την επίβλεψη και τις οδηγίες ενός προπονητή.
Και αν το παιδί δεν θέλει;
 
   Ένα παιδί έχει πολλούς λόγους να μην θέλει να γυμνασθεί. Μπορεί να νομίζει ότι δεν θα  τα καταφέρει καλά και θα το κοροϊδέψουν. Μπορεί να μην θέλει να αφιερώσει χρόνο  από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Μπορεί απλά να μην έχει κάποιο κίνητρο να γυμνασθεί,  όταν κανείς δεν του έχει εξηγήσει την σημασία της άσκησης για την σωματική και ψυχική του υγεία, ούτε έχει σχετικές παραστάσεις από μέλη της οικογένειας του. 
   Εδώ βρίσκεται και ο ρόλος και η υποχρέωση των γονέων (αλλά και των συγγενών, του σχολείου, της πολιτείας κ.λ.π.) να εξηγήσουν και να κινητοποιήσουν το παιδί, ακόμα και με το δικό τους παράδειγμα ώστε να ασχοληθεί ενεργά με την άσκηση.
 
Μην ξεχνάμε ποτέ: Η σωματική άσκηση μαζί με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αποτελούν τους θεμέλιους λίθους για την σωστή ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού. Αποτελεί χρέος κάθε γονέα να παρακινήσει και να ενθαρρύνει το παιδί του να υιοθετήσει υγιεινό τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει καθημερινή άσκηση, όσο το δυνατό πιο νωρίς. Ποτέ όμως δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε, όχι μόνο το παιδί αλλά και εμείς οι ίδιοι.