Αμυγδαλεκτομή

   Το ερώτημα αν πρέπει ή όχι να βγούν οι αμυγδαλές ενός παιδιου τίθεται πολύ συχνά από τους γονείς.Από τη μία βλέπουν το παιδί τους να υποφέρει από συχνές αμυγδαλίτιδες και να χάνει πολλές ημέρες από το σχολείο του ή να δυσκολεύεται στον ύπνο και να ξυπνάει πολλές φορές από άπνοιες. Από την άλλη όμως έχουν μπροστά τους ένα χειρουργείο με ότι αυτό συνεπάγεται ψυχολογικά αλλά και οικονομικά .

   Είναι συνεπώς βασικό να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για το πότε πρέπει να γίνεται αμυγδαλεκτομη, λαμβάνοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε παιδιού.

   Έτσι από την μία αποφεύγεται η άσκοπη αφαίρεση ενός οργάνου που διαδραματίζει βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, αλλά από την άλλη σταματάει η μακροχρόνια ταλαιπωρία ενός παιδιού με συνεχώμενες λοιμώξεις και άπνοιες.

Πότε πρέπει να γίνεται αμυγδαλεκτομή ;

Οι κυριώτερες ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή είναι  οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες  και οι άπνοιες στον ύπνο.

Ένα παιδί που παρουσιάζει 7 επεισόδια οξείας πυώδους αμυγδαλίτιδας σε ένα χρόνο , 5 επεισόδια  ανά έτος τα τελευταία δύο χρόνια ή 3 επεισόδια ανά έτος  τα τελευταία τρία χρόνια πρέπει να κάνει αμυγδαλεκτομή.

Οι διαταραχές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως είναι οι άπνοιες, και το ροχαλητό είναι η συχνότερη ίσως αιτία αμυγδαλεκτομής.Αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν συνήθως ταυτόχρονα και υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) με αποτέλεσμα απόφραξη των ανωτέρων αεροφόρων οδών ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Τι θα γίνει αν δεν κάνουμε αμυγδαλεκτομή;

 

Τα πάσχοντα παιδιά ταλαιπωρούνται πρακτικά με ένα επεισόδιο πυώδους αμυγδαλίτιδας κάθε δύο μήνες.Κατά συνέπεια έχουν σημαντικό αριθμό απουσιών από το σχολείο, και παίρνουν συνεχώς αντιβιώσεις με ο΄τι αυτό συνεπάγεται στην ανθεκτικότητα των μικροβίων.

Τα παιδιά επίσης που ροχαλίζουν όλο το βράδυ ,κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα και ξυπνάνε συχνά είναι επόμενο να είναι κουρασμένα όλη την ημέρα ,να μην αναπτύσονται σωστά , αλλά και να έχουν μειωμένη απόδοση στο σχολείο.

Μακροχρόνια τέλος συνέπεια της ανάγκης αυτών των παιδιάν να κοιμούνται με ανοιχτό το στόμα είναι η διαμόρφωση αδενοειδούς προσωπείου με προβολή της κάτω γνάθου και  καταστροφή των οδόντων.  

Έχει συνέπειες η αμυγδλεκτομή στην άμυνα του οργανισμου των παιδιών;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μετά από πολλές μαλέτες είναι όχι. Δεν παρατηρούνται σοβαρότερες λοιμώξεις μετά από μία αμυγδαλεκτομή.